Penerbangan Feb mungkin naik 30 peratus pada Jan kata lapangan terbang Macau
Toto

Penerbangan Feb mungkin naik 30 peratus pada Jan kata lapangan terbang Macau

Lapangan Terbang Antarabangsa Macau (gambar dalam foto fail) berkemungkinan mengendalikan 1,128 pergerakan penerbangan komersial untuk 28 hari Februari, atau kira-kira 40 kali sehari. Manakala untuk 31 hari Januari, lapangan terbang mengendalikan agregat 870 pergerakan penerbangan Keluaran HK komersial, atau kira-kira 28 sehari.

Anggaran pergerakan penerbangan komersial Februari akan mewakili peningkatan 29.7 peratus jika dibandingkan dengan pergerakan penerbangan agregat yang dicatatkan pada Januari. Menurut data yang diberikan kepada GGRAsia oleh pengendali lapangan terbang, kebanyakan penerbangan Februari adalah untuk destinasi di tanah besar China, satu-satunya tempat yang mempunyai gelembung perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Macau.

Anggaran penerbangan Februari adalah berdasarkan permohonan yang dibuat oleh syarikat penerbangan, kata Macau International Airport Co Ltd, sebuah badan yang juga dikenali sebagai CAM. Firma itu menyatakan jumlah penerbangan Februari akhirnya mungkin terjejas oleh nasihat kerajaan Macau kepada amaran awam tempatan terhadap perjalanan yang tidak penting ke luar bandar semasa cuti Tahun Baru Cina; serta oleh pengaturan muktamad syarikat penerbangan.

Lapangan terbang Macau pada Januari mengendalikan purata harian sebanyak Pengeluaran HK 28 pergerakan penerbangan, yang menandakan penurunan 12.6 peratus berbanding bulan sebelumnya .

Majoriti destinasi yang dilayan pada bulan Januari juga adalah di tanah besar China, menurut CAM.

Mereka termasuk: Shanghai, oleh masing-masing Air Macau, China Eastern Airlines, Shanghai Airlines, Spring Airlines dan Juneyao Airlines; dan Hangzhou, dilayan oleh Air Macau dan Xiamen Airlines.

Bandar tanah besar lain yang dikaitkan pada bulan Januari ialah: Beijing, Nanjing, Chengdu, Xiamen, Changzhou, Ningbo, Wenzhou, Chongqing, Taiyuan, Tianjin, Nanning, Jieyang dan Yiwu; semuanya melalui Air Macau.

Bandar Jinjiang dan Fuzhou di China – kedua-duanya di wilayah Fujian – juga merupakan antara destinasi penerbangan Januari, dilayan oleh Xiamen Airlines. Pada bulan itu, Air China mempunyai penerbangan yang menghubungkan Macau ke Wuhan.

Destinasi lain yang disediakan pada bulan Januari ialah Taipei di Taiwan, melalui perkhidmatan yang dikendalikan masing-masing oleh Air Macau, EVA Air dan Togel SDY Starlux Airlines, menurut CAM. Pada bulan itu, lapangan terbang Macau juga telah mengendalikan penerbangan sewa yang dikendalikan oleh Philippine Airlines, Air Macau dan Air Asia, yang masing-masing telah berkhidmat ke destinasi Manila, Tokyo dan Kuala Lumpur.